ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «Ένωσις Σμυρναίων» στη Σμύρνη και στην Προύσα

Από τις 23 έως και τις 28 Ιουνίου 2024 η Ένωση Σμυρναίων, σε συνεργασία με την Ένωση Σμυρναίων Νικαίας- Πειραιώς, πραγματοποίησε το καθιερωμένο πια ταξίδι της στη γη των πατέρων μας, στην αγαπημένη μας Σμύρνη. Μαζί μας ήταν ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων Νικαίας- Πειραιώς κ. Κυριάκος Νισκόπουλος με τη σύζυγό του και ο κ.Κοσμάς Χατόγλου, ειδικός γραμματέας της ΟΠΣΕ και Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας. Η βοήθεια και των δύο ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε και πάλι.
Από τον Τσεσμέ ξεκίνησε η περιήγησή μας στα χωριά τής Ερυθραίας και, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, απολαύσαμε την Αγία Παρασκευή, την Κάτω Παναγιά, τα Αλάτσατα, το Ρεΐσντερε και τα Βουρλά, πριν φθάσουμε στη Σμύρνη, τον τελικό προορισμό μας.

Η επόμενη ημέρα, εορτή του Αγίου Πνεύματος, μας πρόσφερε μεγάλες συγκινήσεις, καθώς παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής και, στη συνέχεια, γίναμε δεκτοί στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο, από τον οποίο πληροφορηθήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αύξηση του ποιμνίου της Ορθόδοξης Κοινότητας και με ανησυχία μάθαμε για τις δυσκολίες και για τα προβλήματα, που κατά περιόδους παρουσιάζονται στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η συγκίνησή μας έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν ο Σεβασμιότατος μας έκανε την τιμή να μας ξεναγήσει, ο ίδιος προσωπικά, στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της «Santa Maria», που τώρα πια έχει παραχωρηθεί από τον Πάπα στην Ιερά Μητρόπολη της Σμύρνης και λειτουργεί στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης ως Ορθόδοξος Ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Πρόκειται για έναν πανέμορφο Ναό, ο οποίος θα γίνει ακόμη ωραιότερος, όταν θα συμπληρωθεί με τις εικόνες των Αγίων της Σμύρνης και θα φέρνει στη μνήμη μας τις σημαντικότερες εκκλησίες των προγόνων μας.

Η περιήγησή μας περιλάμβανε επισκέψεις και στα πανέμορφα προάστια του Μπουρνόβα, του Μπουτσά, του Κορδελιού αλλά και στα σοκάκια τής Σμύρνης, που διατηρούν, έστω και λίγα πια απομεινάρια της παλιάς Σμύρνης, τα οποία άφησαν πάντως τη φαντασία μας να περιπλανηθεί σε κάποιες άλλες εποχές, όταν η πολυπληθής ελληνική κοινότητα άφηνε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Ιωνίας.

Η επίσκεψή μας στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας και η συνάντησή μας με τον εξοχότατο κ. Αλέξανδρο Κώνστα, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα θερμό και οικείο, μας έδωσε το δικαίωμα να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι επιβάλλεται και εμείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να βοηθήσουμε στον αγώνα για τη διατήρηση της μνήμης της τρισχιλιετούς παρουσίας των Ελλήνων στη μικρασιατική γη.

Πήραμε τον δρόμο για την Προύσα γεμάτοι με τη συγκίνηση που μας προσφέρει κάθε φορά η επιστροφή μας στη γη των πατέρων μας και στην τετράωρη περίπου διαδρομή μας διαπιστώσαμε ότι η πορεία μας προς τη Βιθυνία και προς τα παράλια της Προποντίδας μάς επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις. Η πανέμορφη πόλη της Προύσας, που απλώνεται, καταπράσινη, στους πρόποδες ενός άλλου Ολύμπου, είχε να μας πει τη δική της ιστορία, που είναι συνυφασμένη με το βυζαντινό-ελληνικό παρελθόν της και τα πρώτα βήματα της οθωμανικής παρουσίας στα μικρασιατικά παράλια, την οποία έντονα δηλώνουν οι κατεστραμμένες ορθόδοξες εκκλησίες και τα μαυσωλεία των πρώτων οθωμανών σουλτάνων σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά τζαμιά της. Η Νίκαια και οι παραλιακές κωμοπόλεις, τα Μουδανιά, η Τρίγλια, η Σιγή, η Κίος διατηρούν ακόμη ένα μεγάλο μέρος του λαμπρού ελληνικού παρελθόντος τους, καθώς στα περιποιημένα ελληνικής κατασκευής σπίτια τους έζησαν σπουδαίες προσωπικότητες και ανάμεσά τους διαμόρφωσε, στην Τρίγλια, τον μοναδικό χαρακτήρα του ο Εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος (Καλαφάτης).

Από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πήραμε τον δρόμο τής επιστροφής για την Αθήνα, αφού ευχαριστήσαμε τον μοναδικό Αλή, τον ξεναγό μας, φορτωμένοι με εμπειρίες αλλά και προβληματισμούς για όσα μας αποκάλυψε η πανέμορφη μικρασιατική γη, που εξακολουθεί να διατηρεί το ελληνικό χρώμα της, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγραφούν οι τριάντα και πλέον αιώνες τής εκεί λαμπρής παρουσίας των προγόνων μας.