Ο Γεώργιος Παυλίδης γεννήθηκε στην ιωνική Φώκαια, εξήντα χιλιόμετρα βόρεια της Σμύρνης.  Η καταγωγή του και τα συνταρακτικά γεγονότα της εποχής όρισαν την ιστορία της ζωής του:  Οι διώξεις και οι σφαγές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους, η προσφυγιά, ο  Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο   Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, το Αντάρτικο, ο Εμφύλιος, οι συνθήκες των μεταπολεμικών χρόνων.  Ανατροπές, νέες πατρίδες, αγώνας επιβίωσης, σκληρή δουλειά, έντονα συναισθήματα.  Η ζωή του Γεωργίου Παυλίδη ήταν ένα κοπιαστικό ταξίδι στην Ιστορία.

Σημαντικό μέρος όμως της ιστορίας της νέας του πατρίδας, της δυτικής Μακεδονίας,  το έγραψε ο ίδιος.  Με την ευφυΐα του, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, το πείσμα, τη γενναιότητα, την καλοσύνη του.  Κυρίως όμως επειδή είχε όραμα:   Όταν ανακάλυψε τον λιγνίτη της Πτολεμαΐδας , οραματίστηκε την Ελλάδα που θα εισερχόταν στην εποχή της ενέργειας και της εκβιομηχάνισης. Το 1925, ίδρυσε το πρώτο λιγνιτωρυχείο της περιοχής Εορδαίας.  Το 1938, η δυναμικότητα  των κοιτασμάτων υπολογίστηκε σε 6 δισεκατομμύρια τόνους λιγνίτη.  Ο Παυλίδης υπήρξε ο προπομπός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Η συγγραφέας παραδίδει στον μελετητή και τον αναγνώστη μία άρτια μελέτη.  Η συστηματική έρευνα και η εξαιρετική ιστορική μεθοδολογία, που ακολούθησε, διαμόρφωσαν ένα αποτέλεσμα βασισμένο σε πλήρη τεκμηρίωση.  Σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, αξιοποιεί έγγραφα της εποχής και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

  ***

Η Μιράντα Παυλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα.  Ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού στον Χρηματοοικονομικό & Διατραπεζικό τομέα, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Επιμέλεια-Διόρθωση:  Κία Σακελλαρίδου.

Σελιδοποίηση:  Σωτήρης Παπαδήμας.

Το βιβλίο διατίθεται από την συγγραφέα: 

mariaangeliki282@gmail.com         &   6971745159

Διατίθεται επίσης, κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου Μπαζάρ 2023, στα γραφεία της Ενώσεως Μικρασιατών και Σμυρναίων, οδός Καρύτση 3 (3ος όροφος), Πλατεία Καρύτση, Αθήνα :

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου,  ώρες  17.00 – 20.00

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου,       ώρες 10.00 – 20.00

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου,       ώρες 10.00 – 18.00.