Βιογραφικά
Σύμβουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Η γιαγιά της, από τον πατέρα της, ήταν Σμυρναία.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα για τα προβλήματα Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Goldsmith’s College (του Πανεπιστημίου του Λονδίνου). Γνωρίζει καλώς Αγγλικά και αρκετά καλά Γερμανικά.
Εργάστηκε κυρίως στη Μέση Εκπαίδευση.
΄Αρθρα της δημοσιεύτηκαν σε ιστορικά, αρχαιολογικά και λαογραφικά περιοδικά.
Εξέδωσε (ὼς τώρα) τρεις ποιητικές συλλογές.
Είναι μέλος στην ΄Ενωση Σμυρναίων από το 2001.
Αντιπρόεδρος
Γεννημένη στην Αθήνα το 1937 και από τους δύο γονείς εκ Σμύρνης.
Απόφοιτος Αρσακείου Ψυχικού.
Σύζυγος Ιω. Δανιηλίδη, Πολ. Μηχ. ΕΜΠ και από τους δύο γονείς εκ Σμύρνης.
Δύο γιοί:
Ο 1ος Κων/νος, Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ & δρ. του Παν/μίου του Στρασβούργου.
Ο 2ος Νικ/λαος, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Master στο Art Institute of San Francisco.
Εργάστηκα αποκλειστικώς ως την συνταξιοδότηση στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή Μοναχών Ουρσουλινών, Ψυχάρη 10, Ν. Ψυχικό.
Γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Σμυρναίων από το 1984, Αντιπρόεδρος την περίοδο 2004-2006 & υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Ενώσεως Σμυρναίων από το 2004 ως το 2011, όταν παραιτήθηκα για λόγους υγείας.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά από γονείς που κατάγονται από την περιφέρεια της Σμύρνης (στο Σιβρισάρι γεννήθηκε ο πατέρας του, στα Θείρα η μητέρα του).
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του αρχικά στο Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στο Ιστορικό τμήμα της ίδιας Σχολής. Τη διετία 1990 – 1992 παρακολούθησε στο Ιστορικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα την Παιδεία στα χρόνια του Ιω. Καποδίστρια και στις αρχές της βασιλείας του ΄Οθωνα. Από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών απέκτησε το δίπλωμα του Supérieur II (αντίστοιχο με το σημερινό Sorbonne II).
Υπηρέτησε ως καθηγητής φιλόλογος επί τρία (3) χρόνια στο Λύκειο Δομοκού Φθιώτιδας και επί τριάντα δύο (32) χρόνια στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιά, στην οποία τα τελευταία χρόνια της θητείας του διετέλεσε Υποδιευθυντής και Διευθυντής.
΄Εχει συγγράψει το δίτομο έργο “Ηροδότου Ιστορίες”, σχολικό βοήθημα για τους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου (εκδόσεις Ελ. Ρώσση, 2001-2003) και έχει δημοσιεύσει “Λαογραφική Συλλογή εκ της πόλεως Σιβρισαρίου Μ. Ασίας”.
Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο καθηγήτρια ΄Αννα Αντωνιάδου, που κατάγεται από τον Πόντο, και έχει δύο κόρες, την Αθανασία, καθηγήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Νιούκαστλ της Αγγλίας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, και την Αναστασία, φαρμακοποιό.
Σύμβουλος
Η Ελένη Μπίστικα γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μένει πιστή στην Σμυρναϊκή καταγωγή της από τον πατέρα της Γεώργιο Θεοφάνους Κατραμόπουλο και την μητέρα της Ελισάβετ, το γένος Ιωάννη Σπανούδη, που κι οι δυό ήρθαν με τα πλοία της προσφυγιάς στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελληνικού -ORLINDA CHILDS PIERCE COLLEGE αριστούχος, με πτυχίο αγγλικής από το JUNIOR COLLEGE, μετέπειτα DEREE, μιλά αγγλικά και γαλλικά. Στο τρίτο έτος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στρατεύθηκε στη μαχόμενη δημοσιογραφία από την Ελένη Βλάχου το 1961, για την εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ως τον Απρίλιο 1967 όταν με τη δικτατορία η Βλάχου έκλεισε τις εφημερίδες και τις εκδόσεις της.
Η Ελένη Μπίστικα δεν εργάστηκε στη διάρκεια της επτάχρονης χούντας και ανέθρεψε τα παιδιά της, Αλέξη Μπίστικα (1964-1995), σκηνοθέτη κινηματογράφου και την Μαρίνα Μπίστικα, μεταφράστρια, από τον επίσης δημοσιογράφο Ευάγγελο Κ. Μπίστικα, διευθυντή της «Κ», διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ και διευθυντή Γραφείου Τύπου Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με την μεταπολίτευση του 1974 η Ελένη Μπίστικα επέστρεψε πάλι στη δημοσιογραφία, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αναλαμβάνοντας, μόνη της πλέον, την μόνιμη καθημερινή στήλη της δευτέρας σελίδας, το <<ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ>> – Τήλεφος, έπαλξη μνήμης και τιμής για τις πατρίδες του Ελληνισμού, για την Ορθοδοξία, για θέματα περιβάλλοντος και φιλανθρωπίας.
Ο πατέρας της Γεώργιος Κατραμόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος και Επίτιμο μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων έγραψε στη δύση του βίου του τρία βιβλία, καταθέτοντας την μαρτυρία του για τα όσα έζησε στην Καταστροφή, τα: «Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη μου αγαπημένη», «Ένας Αιώνας, δύο πατρίδες» και «Η Σμύρνη των Σμυρνιών» που έκαναν πολλαπλές εκδόσεις από την «Ωκεανίδα». Για την απόσυρση του επίμαχου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού η Ελένη Μπίστικα έγραψε στο «Σημειωματάριο» της «Κ» σειρά άρθρων που δικαιώθηκαν όπως και οι αγώνες της για την διάσωση των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που τις κήρυξε διατηρητέες με ιστορική του απόφαση το Συμβούλιο Επικρατείας , αναφέροντας και τη συμβολή της Ενώσεως Σμυρναίων και λοιπών μικρασιατικών σωματείων.
Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων επί σειρά ετών και διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο περσινό Δ.Σ.. ‘Εχει βραβευτεί με Βραβείο Δημοσιογραφίας από το Ίδρυμα Μπότση. Δεν έχει βγει στη σύνταξη. «Πατρίδα μου ζεις, όσο σε θυμόμαστε » το «πιστεύω» της.
Γεν. Γραμματέας
Σμυρναϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Από το 1982 μέχρι και σήμερα, είναι γενικός γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων και τα 20 τελευταία χρόνια διευθύνει τη διμηνιαία εφημερίδα Μικρασιατική Ηχώ.
Από το 1988 έως το 2000, διετέλεσε υπεύθυνος του επιστημονικού περιοδικού Μικρασιατικά Χρονικά της Ενώσεως Σμυρναίων. ΄Αρθρα και μελέτες του για θέματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο.
΄Εγγαμος με την σμυρναϊκής καταγωγής Ελένη Πετρίδου.
Σύμβουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καππαδοκικής καταγωγής.
Πτυχιούχος Φιλολογίας και Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών˙ γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και έχει παρακολουθήσει μαθήματα Iστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. ΄Εχει διδάξει στα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Σχολεία Εκάλης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Ασχολείται με τη μελέτη του πολιτισμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Αυτοτελή έργα της «Στη Σινασό της Καππαδοκίας» (2000) και «Μικρασιατικός Ελληνισμός και Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. 1836 -1900». Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Σμυρναίων και της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Μικρασιατικά Χρονικά».
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.
Είναι γιος του πρωτοπρεσβυτέρου Πέτρου Μελιδώνη, διατελέσαντος Προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων Νικαίας – Πειραιώς και της Ουρανίας Κοντογιάννη.
Έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία, καθώς ο παππούς του, αείμνηστος Σταύρος Μελιδώνης, γεννήθηκε το 1916 στην πρωτεύουσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2009 ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ως άνω πανεπιστημιακού ιδρύματος. Στη συνέχεια απέκτησε το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών με κατεύθυνση στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο.
Αποτελεί μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς. Από το 2008 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στη Νίκαια, με ενασχόληση στο αστικό, διοικητικό, εμπορικό και εκκλησιαστικό δίκαιο, ενώ παράλληλα παρέχει τις υπηρεσίες του ως Νομικός Σύμβουλος στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Σύμβουλος
Γεννήθηκε στο Ψυχικό. Η μητέρα της ήταν από την Κωνσταντινούπολη και ο πατέρας της από την Σμύρνη. Ο παππούς της Σωκράτης Σολομωνίδης στην Σμύρνη ήταν ο εκδότης των εφημερίδων “Αμάλθεια” και “Θάρρος”, ενώ ο θείος της Χρήστος Σολομωνίδης θεωρείται ο κατ’ εξοχήν σμυρναιογράφος καθώς στα βιβλία του διασώθηκαν πάμπολλες πτυχές της ζωής της Σμύρνης πριν από το 1922.
Τελείωσε το Αρσάκειο και παρακολούθησε μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη (σκηνογραφία και ενδυματολογία) με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου και Τάσσο.
Υπήρξε η πρώτη σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο θεατρικό τμήμα της νεοϊδρυθείσης Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ). Eδώ και 50 χρόνια αποτυπώνει με τα σκίτσα της τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις στήλες της θεατρικής, μουσικής και χορευτικής κριτικής (παλαιότερα στις “Εικόνες” και τη “Μεσημβρινή” και από το 1974 μέχρι σήμερα στην “Καθημερινή”). Συνεργάστηκε συχνά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και το Ελεύθερο Θέατρο ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και μουσικός επιμελητής.
΄Εχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία. Επιλογή σκίτσων της πρωτοκυκλοφόρησε το 1988 σε μεγάλο λεύκωμα με τίτλο “30 Χρόνια σκίτσα, Θέατρο – Μουσική – Χορός” (έκδοση Λούσης Μπρατζιώτη), ενώ σκίτσα της επόμενης εικοσαετίας σταχυολογήθηκαν σε τόμο με τίτλο “Σχέδια Έλλης Σολομωνίδη Μπαλάνου, 1987-2007” (έκδοση Λούσης Μπρατζιώτη, 2008).
Είναι μέλος πολλών πολιτιστικών και κοινωνικών οργανώσεων. Το 2007 τιμήθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων για την προσφορά της στον Χορό μέσω της τέχνης της και από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών που την ανακήρυξε επίτιμο μέλος της.
Είναι μητέρα του Αριστείδη και της Σοφίας.